• Klima   
  • Publisert 20. mars 2019
  • Stikkord

Sju fakta om Gabon

Gabon – hvor er det? Og jobber Norge med Gabon? Det var spørsmål vi fikk da vi fortalte at vi skulle til Gabon for å filme landets arbeid for å bevare den sentralafrikanske regnskogen. Og svaret er…

elefanter i Gabon
Foto Per Liebeck

1) Er Kongobassenget et basseng?

Gabon ligger på vestkysten av Afrika, mellom republikken Kongo og Kamerun. Det er et regnskogland – opp mot 88 prosent av landet er dekket av skog og villmark. Regnskogen i Gabon er en del av den sentralafrikanske regnskogen, som er verdens nest største. Denne regnskogen kalles «The Congo Basin» på engelsk, eller «Kongobassenget» på norsk. Vi kaller den også «den sentralafrikanske regnskogen»

satelittbilde

Foto: NASA

2) Hva er skogelefanter?

Skogelefantene bor i Gabons regnskog – 40 000 av de trua elefantene bor her, fordi her blir de mer beskyttet fra snikskyttere. Skogelefanten er mindre enn sin sletteslektning i Øst-Afrika, og den lever i den sentralafrikanske regnskogen.

Skogelefanten holder småbuskaset nede og åpner opp skogen slik at andre mindre dyr, for eksempler apekatter, kan komme seg fram i skogen. Elefanten er også den eneste som kan spre enkelte frø og sørge for at viktige trær sprer seg og lever videre.

Det er også takket være elefantene at de store trærne blir større, fordi de holder småtrærne og buskaset nede når de lever og spiser i skogbunnen.

Gaboneserne sier at uten elefanten, så finnes ikke skogen.

Elefanter

Foto: Per Liebeck

3) Hva lever Gabon av?

Gabon ligner litt på Norge.  Det er et relativt rikt land som har offshore olje, store skoger og mye vannkraft. Gabon er ca. ¾ av Norges areal, og har kun 2 millioner innbyggere. Landet skiller seg fra Norge på den måten at innbyggerne stort sett bor i byene, og at det har enorme områder urørt regnskog. Og i den urørte regnskogen har de over 800 voktere, såkalte Eco Guards, som beskytter skogen mot ulovlig jakt, hugst og gullgraving.

vakter

Foto: Marte Lid

4) Bongo fra Gabon

Familien Bongo har styrt Gabon nesten uavbrutt siden landet ble uavhengig fra Frankrike i 1960. Den første president Bongo, Omar Bongo, styrte i over 40 år uten valg, men arrangerte valg mot slutten av sin presidentperiode, som han vant. Dagens president Bongo, hans sønn Ali, har vunnet valgene i 2009 og 2016.

president Ali Bongo

President Ali Bongo. Foto: CreativeCommons

5) Grønt Gabon-politikken

Gabons fremtidsrettede politikk er lagt under en bærekraftig paraply – utviklingen i skal Gabon være «grønn» og bærekraftig. Som en del av den grønne økonomien kommer industriutvikling, og utvikling av tjenestesektoren, inkludert økoturisme. Gabon ønsker å være et globalt eksempel på grønn økonomi i praksis.

Strand_Gabon

Foto: Marte Lid

6) NASA i regnskogen

Gabon har Afrikas fremste satellittovervåkning av regnskogen, som dekker 24 land i regionen. AEGOS er et institutt som samarbeider blant annet med de nordamerikanske og europeiske romorganisasjonene NASA og ESA og henter ned satellittbilder av regnskogen, slik at myndighetene kan overvåke truslene mot regnskogen – ulovlig hogst, ulovlig gullgraving og ulovlig jakt.

drone

Michel Ivan Ngui Ondo jobber i AEGO. Foto: Marte Lid

7) Norge + Gabon

Og til sist: Norge jobber i partnerskap med Gabon – nettopp fordi landet beskytter den sentralafrikanske regnskogen. Norges klima- og skoginitiativ støtter CAFI, et FN-fond som jobber for å beskytte den sentralafrikanske regnskogen. Gabon skal få støtte fra CAFI på tre områder: For å bedre landets arealplanlegging, slik at jordbruk og annen aktivitet ikke skal finne sted i verdifulle regnskog-områder, for å overvåke regnskogen og for å utvikle skogforvaltningen, inkludert jobbe mot ulovlig hogst.

Regnskog i Gabon

Silje Haugland fra Norad. Foto: Marte Lid

Vil du lese mer om Gabon?

Skribenter

Portrett Silje Haugland
Silje Haugland Seniorrådgiver, avdeling for klima, energi og miljø

marte_lid
Marte Lid Seniorrådgiver på kommunikasjonsavdelingen

Referanser og kilder

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!