• Annet   
  • Publisert 7. mars 2019

Nå kan jeg selge alt!

Loice var den sjenerte selgeren som ikke klarte å selge varene sine. Etter å ha vært på kurs for gateselgere har hun fått en helt ny hverdag.

portrett av kvinne
Loice har økt omsetningen betraktelig etter å ha deltatt på kurs for gateselgere. Foto: Mina Gerhardsen

— Før var jeg fattig. Jeg var selger, men altfor sjenert og synes det var vanskelig å selge noe. Nå har jeg vært på kurs med Zimbabwe Chamber of Informal Economy Association (ZCIEA) og nå kan jeg selge alt!

sko

Loice produserer og selger sko på gata i Zimbabwe. Foto: Mina Gerhardsen

Loice smiler stolt og viser fram skoene hun lager selv, som hun nå selger.

Gjennom ZCIEA, som støttes gjennom norsk bistand, får gateselgere og andre entreprenører opplæring og nettverk til å lykkes med småskaladriften.

Stor uformell økonomi

Zimbabwe har en av verdens største uformelle økonomier – og den vokser. Anslagene varierer, men man antar at minst 80 prosent av den voksne befolkningen i Zimbabwe jobber for seg selv, som gateselgere, med systue, baking eller verksted hjemme. Mange er innkjøpere som handler på den andre siden av grensen og bringer varene med seg til Zimbabwe. Noen reiser så langt som Tanzania, Kina eller Dubai i slike ærend, men de fleste sitter på gata og selger varer som grønnsaker, rotte-eller kakkerlakkgift eller klær. Noen selger brukte klær fra Mocambique mens andre låner ut mobiltelefontid.

Gateselgerne og de andre som driver med små, egne virksomheter er utsatt. De jages og trues. Lokale myndigheter utnytter den sårbare situasjonen de er i og krever daglige avgifter for plassen på et gatehjørne.

Gjennom opplæring og nettverk i ZCIEA lærer folk om rettighetene de faktisk har. Slik kan de beskytte seg selv bedre.

Kvinnedag og bedre hverdager

Nær 70 prosent av den uformelle sektoren drives av kvinner. Med den store andelen av økonomien dette utgjør, sier det mye om kvinnenes betydning for både familiens og landets økonomiske situasjon. Men det er krevende.
— Et barn kan sitte stille alderen sin pluss et minutt. En toåring kan dermed sitte stille i tre minutter. Men barn av gateselgere må sitte stille i timesvis, sammen med foreldre som passer familiens salgsbod. De mister barndom, lek og utvikling, sier en av lederne for nettverket i ZCIEA. Sammen jobber de for å skape bedre liv for seg og familiene sine.

FNs Kvinneorganisasjon, UN Women fremmer parolen «Think Equal, Build Smart, Innovate for Change» for den internasjonale kvinnedagen 2019. Globalt anslår UN Women at 740 millioner kvinner befinner seg i den uformelle sektoren, med dårlig tilgang til offentlige tjenester, sosiale sikkerhetsnett og infrastruktur som kunne gitt dem større inntektssikkerhet.

Loice og de andre på kurset i Harare er med på å gjøre noe med nettopp dette for seg selv. Men hjelp av norsk bistand.

tre kvinner, zimbabwe

Kommunikasjonssjef i Norad, Mina Gerhardsen, møter kvinner på arbeidstreningskurs i Zimbabwe. Foto: Norad

Skribent

Mina Gerhardsen
Mina Gerhardsen Kommunikasjonsdirektør

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!