Forbudte forelskelser

Jeg håper mange vil gå i årets Pride-parade. Det er viktig, fordi det fortsatt er så mange som ikke kan gå i slike parader.

I Norge har Pride blitt en folkefest, der politikere og næringsliv gjerne vil være med å markere. Mange steder i verden ser det veldig annerledes ut. Over 70 land har forbud mot å forelske seg i en av samme kjønn. Foto: Kirsty Lee/Unsplash

I Norge har Pride blitt en folkefest, der politikere og næringsliv gjerne vil være med å markere. Mange steder i verden ser det veldig annerledes ut. Over 70 land har forbud mot å forelske seg i en av samme kjønn. Kjærlighet til «feil kjønn» kan straffes med døden.

Utbredt diskriminering

Flere land har avkriminalisert homofili de siste årene. Det er viktige skritt. Samtidig vet vi at selv uten diskriminerende lover, er diskrimininering utbredt. LHBT-personer opplever mer diskriminering, dårligere helse og mer vold enn andre grupper.

I forrige uke arrangerte Norad et møte om LHBT-perspektivet i bistanden, sammen med foreningen FRI.

En av deltakerne i panelet, Mehnaz Khan, som er LHBT-aktivist fra Bangladesh. Hun snakket om hvordan diskrimineringen begynner i familien. De ønsker å endre barnet til å være «normal». Vold er vanlig som en del av dette. «Lykkes» de ikke, kan barnet bli kastet ut. Skolen følger opp, med lærere som mobber elever som skiller seg ut. Stigmaet er stort, slik at det å oppsøke helsevesenet er noe mange LHBT-personer unngår. De orker ikke talen om at de er syndige og dårlige mennesker.

Ingen skal utelates

Spørsmålet for møtet med FRI og bistandsorganisasjonene var om vi kan nå målene verden har satt om å «leave no one behold» i arbeidet med FNs bærekraftsmål uten å ta med LHBT-perspektivet. Svaret er nei. LHBT-perspektiv må med, ellers utelates en gruppe.

Det er flere grunner til at vi skal løfte denne agendaen:

Kamp for menneskerettigheter handler også om seksuelle rettigheter. Diskriminering skal aldri aksepteres. Diskriminering hindrer utvikling.

Tørre der andre tier

Norge har en holdning om at vi skal tørre der andre tier i denne saken. Vi tar opp temaet i internasjonal sammenheng og støtter en rekke prosjekt for menneskerettigheter og helse rettet mot LHBT-personer.

Men vi må også være åpne på at vi ikke alltid har vært her vi er i dag. Homofili var ulovlig i Norge også i min barndom og ungdomstid og det er ikke mer enn ti år siden det å gifte seg med en av samme kjønn ikke var mulig.

Respekt for at det er en prosess man må gjennom er viktig for å nå fram i kampen for målet: Retten til å elske den man vil.

Det er mange som drømmer om å kunne gå i gaten og leie på den de er glad i, uten frykt for represalier.

Jeg håper mange vil gå i Pride-paraden i morgen, i solidaritet med mennesker i land der mennesker opplever at deres forelskelse og kjærlighet kan være forbudt.

Innlegget ble først publisert på nyemeninger.no fredag 29. juni

Skribent

Jon Lomøy
Jon Lomøy Direktør

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!