Frykten for å bli gift

Jenter på veien Mosambik
Foto: Ken Opprann

-Hva drømmer de om, ti-årige jenter rundt om i verden ?

Mange ønsker seg utdannelse, et eget hus og å få reise til utlandet. Men veldig mange har ett sterkt ønske: Å få vente med å gifte seg.

Dette kommer fram i rapporten «The State og World Population 2016», fra FNs befolkningsfond UNFPA. Befolkningsfondet har sirklet inn verdens ti-årige jenter som avgjørende for om verdens skal nå sine ambisiøse mål fram til 2030. Å gi dem sjansen, kan gjøre verden dramatisk mye bedre.

-Å investere i ti år gamle jenter kan gi en enorm befolkningsmessig avkastning og pumpe milliarder av dollar inn i nasjonale økonomier, heter det i rapporten.

Avisa Vårt Land omtaler rapporten og føyer forsiktig inn ordet «optimistisk» i omtalen av den.

Nå skal ingen kritiseres for å være optimistisk. Om det er noe verden trenger for øyeblikket, så er det noen som ser lyset og håpet.

De 17 Bærekraftsmålene er svært krevende og dommedagsprofetene har for lengst vært ute med sine advarsler om at man kommer aldri i mål. I denne triste tankemodellen er det viktig å minne om Tusenårsmålenes skjebne. Da de ble lansert i år 2000 ble målene av mange avfeid som urealistisk FN-snakk. I det første ti-året av det nye årtusenet var det ikke mye snakk om dem. Men så tok det seg opp, fra 2012 og utover – ble det klart at noen av målene allerede var nådd og flere var innen rekkevidde. Ved deadline i 2015 var selvsagt ikke alt på plass, men svært mye var oppnådd og verdenssamfunnet kunne markere en stor suksess.

Rapporten fra UNFPA er levendegjort med små portretter av jenter på ti år rundt om i hele verden, fra rike og fattige land. Ti år er en viktig alder. Barndom går over i pubertet. Valgene om fortsatt utdanning eller tidlig ekteskap blir tatt da. Disse jentene vil være voksne kvinner i 2030, nettopp det året hvor verden skal ha utryddet ekstrem fattigdom. Om hver jente kan få ett år ekstra utdanning, vil hun gjennomsnittlig kunne regne med 12 prosent ekstra lønn senere i livet

Isabel fra Maryland, USA vil gjerne bli kunstløptrener. Ingeborg fra Oslo vil gjerne jobbe med noe utendørs, mens Temawalese fra Swaziland drømmer om å bli lærer. Det vil også Hiba fra Syria. Mange av jentene fra fattige land vil gjerne bli lærere. De vet hvor viktig utdanning er.

Men mest slående er ønsket om å få vente med å få gifte seg. Aditi fra Bangladesh er ganske beskjeden, hun håper at hun tidligst kan gifte seg når hun er 18 år.

Den harde realiteten er at daglig blir rundt 48.000 jenter under 18 år gift. Barnebruder ned i 11-12 års alder blir tvunget inn i ekteskap. De blir frarøvet sin barndom, sin videre skolegang og blir skadet av for altfor tidlig graviditet.

Barneekteskap er ingen enkel sak å avskaffe. Det dreier seg om en sammenveving av tradisjoner, skikker, religion, familieøkonomi og generelt lav respekt for jenter og kvinner. Opplysning, utdanning og bevisstgjøring er virkemidler man har til rådighet. Det haster, når det ti-årige jenter av i dag frykter, er å bli for tidlig gift.

Skribent

Eva Bratholm
Eva Bratholm Kommunikasjonsdirektør

Stikkord

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!