Kan zika tvinge fram rett til prevensjon og abort?

Kvinners rett til å bestemme over egen kropp er et minefelt i det verdikonservative Latin-Amerika.

Tenk deg at du er 15 år og gravid. Du kunne ikke beskytte deg mot graviditeten. Du hadde aldri seksualundervisning på skolen og du har ikke penger til bussbilletten til byen der du kunne kjøpt prevensjon. Du visste ikke engang at det fantes. Kjæresten din ville ikke vente når du ba om det. Fra radioen hører du at kvinner i ditt land ikke må bli gravide på grunn av zika-viruset. Dette er virkeligheten for mange jenter i Latin-Amerika nå.

Zika-viruset sprer seg og Latin-Amerika er hardest rammet. Mistanken om en sammenheng mellom viruset og mikrokefali, at barn fødes med liten og underutviklet hjerne som følge av at mor ble smittet under graviditeten, er stor. At viruset også spres gjennom sex og blod setter ikke en mindre demper på folks bekymring.

Gravide etter voldtekt får ikke abort

Millioner av jenter i Latin-Amerika har ikke tilgang til prevensjon. Seksuell vold er dessuten utbredt og abortlovgivningen streng. I Nicaragua og El Salvador er det ulovlig å ta abort selv etter voldtekt.

Forskning viser at restriktiv abortlovgivning ikke fører til færre, men farlige aborter. Hvert år tar tusenvis av kvinner abort med døden til følge, og mange får alvorlige helseskader. 95% av abortene som utføres i Latin-Amerika er farlige og det er de fattige jentene som er mest utsatt.

Bedre tilgang til prevensjon og trygg abort

Myndigheter i Latin-Amerika ber nå kvinner om ikke å få barn. Det er et urimelig krav å stille til de mange millioner som ikke kan beskytte seg mot graviditet. Nå må landene bidra til at alle får tilgang til og veiledning om prevensjon og trygg abort.

 

Innlegget sto på trykk i Dagsavisen 9. mars

 

Skribent

Camilla Holst Salvesen
Camilla Holst Salvesen Rådgiver, seksjon for helse

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!