Stor seier for kritisk journalistikk i Pakistan

Det kommer sjelden gode pressenyheter fra Pakistan. Desto mer gledelig å kunne dele en historie om hva arbeidet til i hovedsak en enkelt journalist kan føre til av positive endringer for millioner av fattige mennesker i dette landet.

Det mest interessante nå er ikke hvem som betaler skatt, men hvem som ikke gjør det.

15. februar 2014 ble Pakistan det fjerde land i verden (etter Norge, Sverige og Finland) til å offentliggjøre skattelistene til sine folkevalgte. Og fra april er listene over alle skattebetalere i Pakistan tilgjengelige på hjemmesiden til det føderale skattedirektoratet. Dette vil styrke skatteinngangen og øke myndighetenes budsjett for sosiale tjenester.

Det mest interessante nå er ikke hvem som betaler skatt, men hvem som ikke gjør det. Før var det ingen som visste, nå kan alle finne det ut ved hjelp av noen få tastetrykk.

De rike betalte ikke skatt

Det begynte med en litt tørr, saklig rapport i februar 2012 laget av journalist Umar Cheema. Han fortalte det folk allerede visste; at de rike i Pakistan ikke betaler skatt. Cheema dokumenterte at to tredjedeler av de folkevalgte ikke gjorde det. Det gjorde heller ikke landets president og mer enn halvparten av kabinettet.

Media tok tak i saken

Mediene var våkne og tok tak i saken som spredte seg raskt og snart ble til et krav i valgkampen om at skattelister måtte bli offentlig informasjon. Utenlandske givere kastet seg på og sa de ikke kunne støtte Pakistan med milliarder av rupees til sosial utvikling så lenge landets rike ikke bidro med noe selv. Mediestormen førte til at opposisjonens kandidat og tidligere statsminister, Nawaz Sharif, fanget opp den store velgerinteressen og tok kravet inn i sitt valgmanifest. Deretter vant Sharif valget og den nye regjeringen glemte bekvemmelig sitt valgløfte. Inntil journalist Cheema publiserte sin andre rapport i desember 2013. Nesten 50 % av de nye parlamentarikerne betalte fortsatt ikke skatt. Det antente saken for annen gang.

Igjen var media på hugget. En komite i parlamentet innkalte lederen i det føderale skattedirektoratet som offentlig måtte uttale at også folkevalgte var vanlige skattebetalere. Deretter gikk landets finansminister ut og kunngjorde at skattedirektoratet øyeblikkelig skulle begynne arbeidet med et nytt innkrevingssystem og gi alle skattepliktige borgere et eget skattenummer. Parlamentarikere og andre samfunnstopper var de første til å få numre innen 31.januar 2014. Få dager seinere viste informasjonen på skattedirektoratets hjemmeside at 1.172 representanter, inkludert statsministeren hadde betalt skatt! Bare 102 representanter hadde fortsatt ikke levert inn sine skatteopplysninger. Det var en nedgang fra 50 til 10 prosent fra da Cheemas rapport ble publisert i desember året før.

Suksessoppskriften

En journalist fulgte saken tett gjennom flere år og evnet å bruke media til offentlighetens beste.

Hva var hemmeligheten bak denne formidable suksessen? To nøyaktige og fakta-spekkede rapporter med solide kildehenvisninger, perfekt tidspunkt for publisering, en «mettet» dekning av saken i alle medier, en offentlighet som var lut lei en uansvarlig elite, støtte fra tunge internasjonale aktører og en regjering som innså at den ikke ville overleve hvis den ikke tok konkrete grep. Men kanskje det viktigste: en journalist som fulgte saken tett gjennom flere år og som evnet å bruke media til offentlighetens beste.

Det hører med til historien at Umar Cheema er en beskjeden person som deltok på årets SKUP (konferansen for kritisk undersøkende journalistikk) i Tønsberg 4 -6 april uten at de fleste deltakerne oppdaget hvilken eminent kollega som var på besøk.

Skribent

Ivar Evensmo
Ivar Evensmo Seniorrådgiver ved seksjon for likestilling og menneskerettigheter

Debatt

Har du kommentarer til saken? Engasjer deg her!